Bewegen is noodzaak

Kinderen bewegen van nature. Zo ontdekken zij de wereld en ontwikkelen ze hun brein. Leren lopen is een psychologisch en sociaal proces. Je ontwikkelt je balans, door te vallen ontdek je de zwaartekracht. Eerst ontwikkel je je grove motoriek en daarna je fijne motoriek, die je weer nodig hebt bij het leren schrijven.

Dat gaat dus vanzel... hoewel? We brengen de kinderen met de auto naar school, daar leren we ze stilzitten en op heel jonge leeftijd krijgen ze al een tablet en mobiel. Een oogarts heeft eens berekend dat kinderen minstens 15 uur per week buiten moeten spelen. Omdat dit in veel gevallen niet meer gebeurt, hebben steeds meer kinderen een bril nodig. Ook de groei en ontwikkeling van het aangezicht wordt belemmerd, vandaar al die kinderen met beugels.

Naast het bewegen zijn de even-niets-momenten net zo belangrijk. Rusten heb je nodig om te groeien. Ook dat nemen we kinderen af. Hup, naar school, daarna naar de opvang, vervolgens naar muziekles, snel wat eten en dóór naar de sportclub.

Veel jongvolwassenen ontbreekt het hierdoor aan basisfitheid. Burn-outs op jonge leeftijd komen steeds vaker voor. Een sportarts, die ook AVIG-arts is, kan je individueel begeleiden en integraal geneeskundig advies geven. Maatwerk dus. In veel gevallen zal het advies zijn om rustig te wandelen, goed te eten (vooral groente) en goed te slapen. Dat brengt je brein op orde en je immuunsysteem krijgt de kans om te herstellen. Daag je zelf uit om te bewegen, niet teveel, niet te weinig. Vergeet niet om te rusten en voel wanneer je lijf toe is aan een volgende training. Om met Erik Scherder te spreken: ‘Laat je brein niet zitten’.