WAT KAN JE DOEN VOOR EEN GOEDE GEZONDHEID

GEZOND DE WINTER DOOR

Ik denk dat het allerbelangrijkste is dat je naar jezelf luistert. En daarvoor moet je eerst even gaan stilstaan om te luisteren. Eigenlijk is elk mens heel wijs. Alleen zijn we vergeten om naar onszelf te luisteren.

Dus zorg je voor goede voeding, voldoende slaap en beweging. Dat stimuleert je immuunsysteem. Met een optimaal immuunsysteem is het mogelijk om de ziektes die op je pad komen zo goed mogelijk weerstand te bieden.

In feite hebben we veel kwaliteiten van binnen. Dus als je daarmee contact kan maken ­ dat is best lastig ­ dan hebben we veel vermogen om onszelf weer gezond te maken. Soms hebben we wat hulp nodig.

Het zelfherstellend vermogen is ongekend. Ons fysieke lichaam wil eigenlijk altijd alleen maar gezond worden. Daarbij kan integrale geneeskunde goed helpen.

In de herfst en de winter steken de virussen de kop op. Wat kunnen we doen om die zoveel mogelijk de baas te blijven?

Dezelfde dingen als gewoon voor je gezondheid: goed eten, slapen en bewegen. Met misschien soms een aanvulling. Je kan een paar dingen extra nemen die niet genoeg in onze aarde zitten, zoals selenium en magnesium of via zonlicht vitamine D. En volle melkproducten en echte boter in plaats van die 0%. In vet zitten vitaminen. Zorg dat je voldoende eiwitten binnen krijgt, plus voldoende groenten, waarvan een deel rauwkost. En blijf buiten komen! Het liefst met een stukje huid bloot. Elke dag even buiten lopen, al is het maar een half uur, is zo belangrijk.

Luister vooral goed naar jezelf, wat is nu goed voor jou? Die tienduizend stappen of zijn vijfduizend vandaag genoeg. En voor de een is yoga goed en de ander wordt er helemaal misselijk van, dan moet je dat absoluut niet doen.

Als je daar op een creatieve manier mee omgaat kan je het een met het ander combineren. Lopend boodschappen doen bijvoorbeeld.

Dan spreek je het zelfherstellend vermogen aan. Dat geldt voor ieder virus of bacterie, zoals het coronavirus.

Bij alle virussen zullen we mensen zien die ernstig ziek worden en overlijden. En meestal zijn dat ouderen, er is minder zelfherstellend vermogen. Dan is de rek er een beetje uit op een gegeven moment.

Zorg bijvoorbeeld dat je goed ventileert. Het wordt pas een probleem als je teveel virusload hebt en je eerste Žn tweede immuunsysteem het niet meer aan kunnen. En dan is het heel individueel, want ieder mens heeft een ander immuunsysteem.

Wat is integrale geneeskunde voor jou?

Integrale geneeskunde gaat voor mij als arts eigenlijk over het gebruik van ‡lle geneeskundige methoden die er zijn en waarvoor bewijs is. Met een visie op de mens als geheel en een gelijkwaardige relatie tussen arts en pati‘nt.

Het is geen aanvulling op de reguliere geneeskunde, het is de combinatie van de reguliere Žn de complementaire geneeskunde. Waarbij je eigenlijk het beste van beide werelden gebruikt. Gezond verstand geneeskunde, waarbij je dat gebruikt wat nodig is.

De Artsen Vereniging Integrale Geneeskunde, AVIG, kent vier hoofdstromingen: homeopathie, natuurgeneeskunde, neuraaltherapie en acupunctuur. De integrale visie verbindt de vier, die een visie op het leven delen. We zien de mens als geheel. De mens meer is dan de onderdelen. Dat de mens ook een ziel heeft.

Daarbinnen hebben we andere methoden. De acupunctuur gebruikt naalden en kruiden, de natuurgeneeskunde doet het vooral vanuit het maag- darmsysteem, het microbioom en de voeding. En homeopathische artsen gebruiken homeopathische geneesmiddelen.

Veel klachten die SOLK worden genoemd, somatisch onvoldoende verklaarbare lichamelijke klachten, waar mensen vaak niet verder mee komen in de reguliere zorg, zijn binnen onze integrale manier van denken wel verklaarbaar.

Ik denk dat de integrale geneeskunde eigenlijk weer de verbinding is met de geneeskunst zoals we die vroeger hadden en zoals oude dokters die hadden. Als je dat kunt combineren met de technologie van nu dan denk ik dat we een enorme stap verder kunnen komen, waar iederŽŽn mee gediend is.

Bent u benieuwd welke AVIG-arts er bij u in de buurt werkt? Kijk op www.avig.nl en lees meer over integrale geneeskunde.